önéletrajz

1970. június 26-án születtem Érsekújvárott (Nové Zámky, Szlovákia). Gyerekkoromat a Párkány (Štúrovo) melletti Kéménden (Kamenín) töltöttem, ide jártam általános iskolába. Túl boldog gyerekkorom volt. Hat család a falu szélén, tanári lakásokban, óriási park, szinte csak fiúk. Rengeteget olvastam. Egy családi olvasásverseny során (hatéves voltam, négy évvel idősebb unokatestvéremmel olvastam versenyt) szinte szürreális vízióm lettek.  Anyai ágon egy Magyarországra kitelepített család Szlovákiába visszaköltözött árvájának leszármazottja vagyok. Anyai nagyszüleimet nem ismertem, sírjukat kétszer láttam. Anyai dédapám állítólag a monarchia lovasezredese volt. Ez az ág állítólag az ismert szlovák író, Vincent Šikula felé is ágazik. Apai nagyapámat mint kulákot zárták be. Tovább nem nagyon terjed a családi emlékezet. 1988-ban a zselízi (Želiezovce) magyar tanítási nyelvű gimnáziumban érettségiztem. 1993-ban a pozsonyi Comenius (Komenský) Egyetem bölcsészettudományi karán végeztem magyar – történelem szakon. 1993 nyarán az Irodalmi Szemle szerkesztője, 1993 őszétől 1995-ig a kéméndi, 1995-től 2004-ig az ipolybalogi (Balog nad Ipľom) általános iskola tanára voltam. 2000/2001-ben a pozsonyi egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén irodalomelméletet adtam elő. 2004-ben Pozsonyban PhD-fokozatot szereztem Talamon Alfonzról írott monográfiámmal. 2001 és 2006 között a tatabányai Új Forrás című lap szerkesztője, 2007-ben a pozsonyi Kalligram folyóirat főszerkesztője voltam. 2004-től 2013-ig a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Hungarisztika Tanszékén adtam elő irodalomelméletet, irodalomtörténetet és műfordítás-elméletet. 2010-ben a Pécsi Egyetemen habilitáltam. 2013 szeptemberétől 2018 júniusáig a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen docenseként dolgoztam. 2017 januárjától az Irodalmi Szemle szerkeszője vagyok, 2018. október 1-jétől a Varsói Egyetem professzoraként dolgozom.  

Első verseimet 1991 őszén Mórocz Mária titokban ellopta, a füzetből legépelt 10-12 oldalnyi szöveget, s bevitte az akkor még egyetlen szlovákiai magyar irodalmi lap, az Irodalmi Szemle szerkesztőségébe. Amikor a szerkesztők, Grendel Lajos és Hizsnyai Zoltán találkozni akartak velem, a lap már a nyomdában volt. Ezen kívül az Alföldben, Kalligramban, Korunkban, Élet és Irodalomban, Jelenkorban, Zempléni Múzsában, Szőrös Kőben, Palócföldben, Új Forrásban, Tiszatájban, Opusban, Vörös Postakocsiban, Bárkában, a Magyar Lettre Internationale-ban és a kulter.hu-n jelentek meg verseim. Ezeket már én küldtem. Fordítással 1993 óta foglalkozom (cseh, szlovák, angol, közvetítőnyelv segítségével német nyelvből), a Kalligram, a Szőrös Kő, a Polis és a Lettre közölt belőlük. Tanulmányokat és kritikákat a Kalligram, az Irodalmi Szemle, az Alföld, a Literatura, a Bárka, a Prae, az Új Holnap, a Forrás, a Tiszatáj, az Új Forrás, a Partitúra, az Irodalomtörténet, a Híd, a Palócföld, a Korunk, az Előretolt Helyőrség stb. lapokban publikáltam. A Kalligram Kiadó Szegedy-Maszák Mihály által szerkesztett Tegnap és Ma sorozatában látott napvilágot Talamon Alfonzról és Parti Nagy Lajosról szóló monográfiám.  Budapesten, Nagyváradon, Krakkóban, Szófiában, Veliko Tarnovóban, Pozsonyban, Békéscsabán, Pécsett, Gyulán, Szombathelyen, Bukarestben, Marosvásárhelyen, Besztercebányán, Nyitrán, Egerben, Komáromban, Szegeden, Mariborban, Kolozsvárott, Moszkvában, Szentpéterváron, Gdanskban vettem részt felolvasáson vagy konferencián. 1998-2019 között a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) voltam tagja, 2002 óta a magyarországi József Attila Körnek (JAK), 2003 óta a Szépírók Társaságának, 2006-tól a Magyar Szemiotikai Társaságnak. 2019-ben a SZMÍT-ből kilépő írótársaimmal alapítottuk meg a BÁZIS – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában nevű szervezetet, amelynek társelnökévé választottak.

Vendégelőadóként a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem magyar tanszékén, kétszer a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén és a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalom Tanszékén, továbbá a prágai Károly Egyetemen, az egri főiskolán, a szófiai és a varsói egyetemen tartottam előadásokat.

Kutatási területem a kortárs magyar irodalom, a fiatal magyar és közép-európai irodalom, a határon túli magyar irodalmak, az irodalom és a hatalom kérdéskörei, a posztmodern magyar és világirodalom, a hálózatelmélet és az irodalomtudomány kapcsolata, valamint a transzkulturális-transznacionális irodalom.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s